کرونا ( COVID-19 ) و ننگ اجتماعی( Stigma )

در روزهایی که ویروس کووید 19 کرونا در همه جا منتشر شده، کرونا و ننگ اجتماعی یک موضوع مهم است.

استیگما (برچسب خوردن) یک مشکل فردی یا جزئی از بیماری نیست، بلکه یک مسئله اجتماعی است که عواقب آن بیشتر از خود بیماری است. افرادی که به این ویروس مبتلا شده اند، ممکن است علاوه بر تحمل کردن مشکلات در دوره بیماری، متحمل ترس و اضطراب محکوم شدن به یک ننگ اجتماعی هم بشوند. یعنی بر اساس این تشخیص، برچسب و یا استیگما بیماری تا آخر عمر بر پیشانی فرد بیمار، حک می شود و در روابط اجتماعی و بین فردی، او را به یک چشم دیگر نگاه می کنند. حتی می تواند منجر به طرد وی از سمت دوستان و افراد نزدیک، محیط کار و غیره نیز بشود.

بنابراین فرد بیمار تمام تلاش خود را می کند که یا بیماری خود را پنهان کند و یا از ترس پذیرفته نشدن مجدد در جامعه، اینبار خود را به دستان خود ،قرنطینه می کند. خیلی مواظب باشیم که در این روزها اگر بین نزدیکان و دوستان خود چنین فردی را داریم که به این ویروس مبتلا شده است رفتاری که با وی انجام می دهیم، شبیه یک استیگما یا ننگ اجتماعی برای وی نباشد. تحمل ننگ اجتماعی یا همان برچسب خوردن به عنوان یک فرد کرونایی، از خود این بیماری سخت تر است.

اکثر افراد از ناشناخته ها می ترسند. این ترس می تواند از شایعات پراکنده در فضای مجازی گرفته تا سوء استفاده از اطلاعات به نفع خود ، گسترده باشد. نقش مهم در این میان به عهده رسانه ها و آنهم با آموزش درست به مردم برای درک بهتر وضعیت موجود و شناخت صحیح از این ویروس است. رسانه ها حتما باید، در توصیفاتی که از افراد مبتلا به کار می برند دقت کافی داشته باشند.

زمانی که یک بیماری به یک ننگ اجتماعی برای آن فرد تبدیل شود سریعا انسجام اجتماعی تضعیف و باعث منزوی شدن هر چه بیشتر آن فرد می شود و در نهایت به وضعیتی منتهی می شود که افراد سعی در پنهان کردن بیماری خود دارند و کمتر اقدام به معالجه و تحت آزمایش قرار گرفتن خود می کنند.

اقدامات لازمی که هر فرد برای جلوگیری از ترویج استیگما می تواند انجام دهد:

  1. به هیچ وجهه مکان یا قومیت خاصی را به این ویروس وصل نکنید
  2. افراد مبتلا به این بیماری را افرادی ندانید حقشان، ابتلا به این بیماری بوده است.
  3. افرادی که ناخواسته این ویروس را منتشر کرده اند تقبیح و سرزنش نکنید و در مورد خود موضوع سرعت انتشار این ویروس صحبت کنید تا تقبیح و سرزنش این افراد.
  4. به هیچ وجهه از اصطلاحات مجرمانه یا تحقیر آمیز که گویا افراد مبتلا به این ویروس کار اشتباهی را انجام داده اند یا از نظر انسانی کمتر از بقیه هستند، استفاده نکنید.
  5. به هیچ وجهه شایعات تایید نشده را شما با باز نشر آن در فضای مجازی، تکرار و تایید نکنید و از کلمات مانند آمدن طاعون و یا آمدن آخرالزمان و غیره برای چنین شرایطی استفاده نکنید.
  6. به یاد داشته باشید تنها چیزی که سرعت انتشار آن از سرعت انتشار این ویروس بالاتر است فقط و فقط اطلاعات نادرست و شایعات است. که سریعتر از شیوع فعلی گسترش می یابد و همین موضوع نشان دهنده مسئولیت بزرگ تک تک افراد یک جامعه در قبال یکدیگر است.

تمامی شواهد نشان می دهد ترس و ننگ از سرعت پیشگیری و درمان یک بیماری می کاهد. مردم یک جامعه باید بتوانند در چنین شرایطی به خدمات مشاوره و بهداشتی کشور، اعتماد داشته باشند. و با همدلی با افراد آسیب دیده و درک درست از این بیماری به اتخاذ تدابیر موثر و عملی بپردازند تا بتوانند هر چه بیشتر به حفظ امنیت خود و عزیزانشان کمک کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید


You cannot copy content of this page